A paleolit diéta előnyei, receptek, ötletek

Gabonamentes diéta

2017. február 28. 09:30 - kovacspeti1989

letoltes.jpegA gabonamagvak nagy része fontos eleme a hagyományos amerikai és nyugati étrendnek. Az USDA ajánlása szerint azonban a napi bevitele ennek a tápanyagnak mindösszesen 5-8 dkg. A gabonák közé tartozik a búza, a rizs, a rozs, a tönköly, a kukorica, a köles, az árpa és a zab. A búza talán a legelterjedtebb gabonaféle, amit felhasználnak a kenyerekben, de ebből készül a kuszkusz, a bulgur, a tészta, a gabonapehely, a műzli, a keksz, a bagel, a croissant, a muffin és az összes péksütemény. 

Gabonamentes étrend vs. alacsony szénhidráttartalmú diéta

A gabonamentes diéta nem egyezik meg az alacsony szénhidráttartalmú diétával, ugyanakkor a gabonamentes diéta is lehet alacsony szénhidráttartalmú. Ha csökkentjük a gabonák mennyiségének fogyasztását, akkor dönthetünk úgy, hogy az így hiányzó szénhidrátokat keményítőtartalmú, de gabonamentes alternatívákkal pótoljuk. A burgonya, az édesburgonya, a jamgyökér, a manióka, a taro és a gyümölcsök például részei voltak őseink hagyományos étrendjének, mégis igen sok szénhidrátot tartalmaztak. Ha szeretnénk, hogy a szénhidrátmennyiséget alacsonyan tartsuk, akkor érdemes a gabonákat nem keményítőtartalmú zöldségekkel helyettesíteni, illetve sovány fehérjékkel és egészséges zsírokkal, amelyekből kinyerhetjük a számunkra szükséges energiát, illetve a vitaminokat és tápanyagokat, miközben lefogyhatunk és optimalizálhatjuk a vércukorszintet.

 

Szólj hozzá!
Címkék: paleo paleolit

A bejegyzés trackback címe:

https://paleolit-etkezes.blog.hu/api/trackback/id/tr177750800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása