A paleolit diéta előnyei, receptek, ötletek

A paleolit diéta és a kókusztej

2016. november 30. 09:16 - kovacspeti1989

paleo7.jpgA paleolit étrend többnyire olyan feldolgozatlan élelmiszereket tartalmaz, amik már az ősember táplálkozásának is a részei voltak a mezőgazdaság bevezetése előtt több ezer évvel. Azonban a paleolit diéta elfogad olyan neolit élelmiszereket is, amik illeszkednek egyfajta táplálkozási profilba, így például a kókusztej is egy megengedett és fogyasztható termék. A kókusz alapú termékek a paleolit diétát követők körében igen népszerűek: sokan használnak kókuszolajat, friss kókuszt, kókuszreszeléket, kókuszlisztet, kókuszvajat stb.

A kókusztej

Bár a kókusztej egy növényből származik, mégis igen gazdag telített zsírokban, olyanokban, amik leggyakrabban inkább az állati húsokban és termékekben találhatóak meg. A kókuszolaj leggyakoribb telített zsírja a laurinsav, aminek közismert erős vírusellenes tulajdonsága. A laurinsav fokozza az immunrendszer működését és javítja a bélbolyhok egészségét. A kókusztejet ezért nagyon ajánlott használni még az egészséges embereknek is. A paleolit diétában a kókusztejet fel lehet használni a currykbe, a pörköltekbe, ragukba, a dresszingekhez és mártásokhoz, illetve a tejmentes turmixokba is kiváló. 

BPA

Az egyik fő probléma a kókusztejjel , hogy áltlaában konzerv formájában elérhető. A konzerv egyik mérgező anyaga a BPA vagy biosphenol A, amit összefüggésbe hoznak olyan egészségügyi problémákkal, mint a rák, a meddőség és a policisztás petefészek betegség, mivel a konzervből a kókusztejbe kioldódik a BPA. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha kókusztejet vásárolunk, akkor ne a konzerves verziót vegyük le a polcról, hanem a dobozosat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paleolit-etkezes.blog.hu/api/trackback/id/tr265607564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása