A paleolit étrend többnyire olyan feldolgozatlan élelmiszereket tartalmaz, amik már az ősember táplálkozásának is a részei voltak a mezőgazdaság bevezetése előtt több ezer évvel. Azonban a paleolit diéta elfogad olyan neolit élelmiszereket is, amik illeszkednek egyfajta táplálkozási profilba, így például a kókusztej is egy megengedett és fogyasztható termék. A kókusz alapú termékek a paleolit diétát követők körében igen népszerűek: sokan használnak kókuszolajat, friss kókuszt, kókuszreszeléket, kókuszlisztet, kókuszvajat stb.
A kókusztej
Bár a kókusztej egy növényből származik, mégis igen gazdag telített zsírokban, olyanokban, amik leggyakrabban inkább az állati húsokban és termékekben találhatóak meg. A kókuszolaj leggyakoribb telített zsírja a laurinsav, aminek közismert erős vírusellenes tulajdonsága. A laurinsav fokozza az immunrendszer működését és javítja a bélbolyhok egészségét. A kókusztejet ezért nagyon ajánlott használni még az egészséges embereknek is. A paleolit diétában a kókusztejet fel lehet használni a currykbe, a pörköltekbe, ragukba, a dresszingekhez és mártásokhoz, illetve a tejmentes turmixokba is kiváló.
BPA
Az egyik fő probléma a kókusztejjel , hogy áltlaában konzerv formájában elérhető. A konzerv egyik mérgező anyaga a BPA vagy biosphenol A, amit összefüggésbe hoznak olyan egészségügyi problémákkal, mint a rák, a meddőség és a policisztás petefészek betegség, mivel a konzervből a kókusztejbe kioldódik a BPA. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha kókusztejet vásárolunk, akkor ne a konzerves verziót vegyük le a polcról, hanem a dobozosat.