A paleolit diéta előnyei, receptek, ötletek

A paleolit diéta és a köszvény

2016. október 21. 11:46 - kovacspeti1989

paleodiéta6.jpgA köszvény egy olyan állapot, amely során hirtelen súlyos fájdalmak jelentkeznek. Az ízületek érzékenyek, duzzadtak és merevek. Ez a probléma leggyakrabban a lábujjakban jelentkezik, de gyakran előfordul más ízületekben és szövetekben is, például a bokában, a sarkakban, az ujjakban, a csuklóban vagy a könyökben. A köszvény kezelése részben megegyezik az ízületi gyulladások kezelésével: el kell kerülni a purint tartalmazó élelmiszereket és azokat is, amikben sok a fruktóz. A paleo diéta éppen ezért előnyös lehet a köszvény tüneteinek enyhítésében.

A paleo diéta előnye a köszvény számára

A paleo étrend gluténmentes, gabona-mentes, hüvely-mentes, tejmentes és cukormentes diéta, ami a teljes és feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztására ösztönöz. A paleolit étrend éppen ezért jó hatással van a köszvényes állapotok kezelésére is. Fő táplálékforrásai közé a szezonális gyümölcsök, a zöldségek, a sovány és természetes fehérjeforrások (csirke, tojás, vadon fogott halak, fűvel táplált marha), az egészséges zsírok (kókuszolaj, olívaolaj, avokádó) tartoznak.

A fruktóz

Ha hajlamosak vagyunk a köszvényre, akkor érdemes korlátozni a fruktóz fogyasztást. A fruktóz megtalálható a gyümölcsökben, az összes feldolgozott élelmiszerben, a kukoricában, a szirupokban és a mézben is. A paleo diéta jelentősen csökkenti a fruktóz bevitelt, hiszen csak a gyümölcsök fogyasztásával jutunk hozzá ehhez az anyaghoz. Köszvény esetében érdemes kerülni az almát, a körtét, a cseresznyét, a datolyát, az őszibarackot, a szilvát és a szőlőt.

A purin

A purin megtalálható a sörökben és a gabonából készült alkoholokban, valamint a belsőségekben, a vas húsokban, a feldolgozott húsipari termékekben, a hüvelyesekben, a szardellában, a kagylóban, a rákfélékben. A sok purin fogyasztása magasabb húgysavszintet eredményez a vérben, ami aztán felhalmozódhat az ízületekben és köszvényt válthat ki.

Szólj hozzá!
Címkék: paleo paleolit

A bejegyzés trackback címe:

https://paleolit-etkezes.blog.hu/api/trackback/id/tr865337351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása