A paleolit diétában a tejtermékek, a gabonafélék, a hüvelyesek, a cukor és a feldolgozott élelmiszerek ki vannak iktatva. A kefír egyfajta erjesztett tejtermék, a joghurthoz hasonlóan, ami nem része az eredeti paleolit diétának, de ezt is be lehet illeszteni alkalmanként az étrendbe, mivel jó forrása a probiotikumoknak.
A tejtermékek és a paleolit diéta
Az élelmiszerérzékenység vagy -intolerancia elég gyakori betegség, bár a legtöbb ember nincs is ennek tudatában, mivel nem produkál komolyabb tüneteket. Vannak olyanok, akik nem jól viselik a tejtermékeket vagy azért, mert érzékenyek a laktózva vagy, mert nem képesek tolerálni a kazein nevű fehérjét. Robb Wolff szerint éppen ezért nagyon fontos a tej, a vaj, a tejszín, a sajt, a joghurt, a kefír kiiktatása az étrendből. Vagy legalábbis az első 30 napban, amikor felmérjük, hogyan is érezzük magunkat e tápanyagok nélkül.
Tejtermékek toleranciája
A legjobb módja, hogy megállapíthassuk, hogy a tejtermékek okozzák-e az emésztési problémákat nem más, mint, hogy 30 napig egy szigorú paleolit diétát kell követnünk.Ez a 30 napos kihívás egy jó módja annak, hogy megszüntessük a cukor iránti sóvárgásunkat és, hogy meglássuk a diéta előnyeit. Ha a harminc nap után nem érezzük szükségét a tejtermékek újbóli bevezetésének, akkor nem érdemes visszaállni ezekre a termékekre. Ha azonban semmilyen hangulatbeli vagy fizikai változást nem tapasztalunk, akkor valószínűleg a szervezetünk jól tűri a tejtermékeket, így alkalmanként fogyaszthatóak számunkra.